keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Työkuulumisia

Ensimmäinen työviikko takana - lyhyt sellainen, sillä huomisen vietän yliopistolla ja perjantai onkin sitten pitkäperjantai, eli myös te siellä aloittelette pikku hiljaa pitkää viikonloppua, eikös vain? Minulla tuleva pikku loma pitää sisällään reissun Foz de Iguacuhun, johon lähden yhdessä muutaman muun vapaaehtoistyöntekijän kanssa. Matka taittuu bussilla, jossa saammekin huomisesta illasta lähtien istua päälle 12h. Legal :) Jos haluatte saada etukäteistietoa paikasta jonne menemme, tsekatkaapa kuvia googlesta! Näyttää lupaavalta!

Tämä viikko on jo tähän mennessä ollut hyvin antoisa, mutta myös väsyttävä, tottakai. Työpäivä oli tänään jo huomattavasti helpompi kuin eilen, sillä tiesin jo hieman, millainen päivän kulku on ja mitä se pitää sisällään. Systeemi Cesmarissa menee kutakuinkin tällä kaavalla: 

Saavun työpaikalle yleensä 7.30, jonka jälkeen hyvin pian alkaa opettajien hartaus/rukoushetki koulun pihalla olevassa kirkossa/kappelissa. Kello 8 jälkeen saapuvat oppilaat, ja heidät ohjataan aivan ensimmäiseksi ruokalaan aamiaiselle. Aamiaisen jälkeen kukin ryhmä siirtyy opettajansa johdolla luokkaan, ja tunnit voivat alkaa. Tunnit siis alkavat n. 8.45 ja ensimmäinen tauko on ennen klo. 10. Välitunti on mielestäni hyvin pitkä, ainakin lähemmäs 30 minuuttia. En tosin ole seurannut kelloa, joten en ihan tarkalleen tiedä kuinka aikataulut kulkevat. Tuntuu, että täällä hieman joustetaan ajoista tilanteesta riippuen. Tunnit siis jatkuvat n. klo. 10.30 ja jo klo. 11.30 oppilaat ohjataan koulun porteista ulos, eli heidän koulupäivä loppuu siihen. Kun oppilaat ovat lähteneet, on opettajien lounaan aika. Täytyy sanoa, että lounastarjonta yllätti minut hyvin positiivisella tavalla! Tarjolla on näinä päivinä ollut salaattia, hedelmää, riisiä, papukastiketta sekä jotain lihaa. Riisi & papukastike, Feijoada, on paikallinen ruoka, ja sitä on tarjolla päivittäin. Liharuokana oli tänään lasagnea, joka oli taivaallisen hyvää! 

Lounaan jälkeen opettajilla on tunnin tauko, jonka jokainen saa käyttää kuinka itse haluaa. Seuraavat oppilaat saapuvat kouluun klo. 13 jälkeen, ja tunnit starttaavat heti. Koulu loppuu klo. 17, ja siinä välissä on oppilaiden lounas, mutta en ihan tarkalleen tiedä milloin lounas on, sillä tänään koululla oli poikkeuksellinen aikataulu, ja oppilaat pääsivät jo klo. 15.45 kotiin. Jokatapauksessa, päivän kulku on suurinpiirtein tällainen. 

Ensimmäiset päiväni olen viettänyt musiikin tunneilla. Tähän mennessä tuntien meininki ei suuremmin ole poikennut Suomen tavoista - tänään kappaleena oli Smoke on the water, ja minä sain luvan opettaa alun kitarariffit oppilaille nokkahuilulla :) Niinpä siis istuimme ulkona soittelemassa kun muu bändi opetteli bassoa/rumpuja/syntikkaa luokassa. Oppilaat olivat hyvin innokkaita oppimaan, ja mitä enemmän heitä kannusti ja kehui, sitä ahkerammin he yrittivät lisää! 

Oppilaat ovat mahtavia portugalin kielen opettajia minulle. Tuntuu, että jo kahdessa päivässä kielitaitoni on karttunut enemmän kuin viime viikkoisilla yliopiston tunneilla! Näinhän se on, että uuden kielen oppii vain käyttämällä sitä. On ihanaa, kun välituntien aikana (jotka ovat hyvin pitkiä täällä) he kuljettavat minua koulun ympäristössä esitellen paikkoja, eläimiä, rakennuksia jne., ja opettavat tällä tavoin minulle uusia sanoja. He ovat hyvin kärsivällisiä ja osaavat selittää asiat erittäin ymmärrettävästi. Vaikka en välillä saakaan kiinni siitä, mitä he yrittävät sanoa, ei heidän kärsivällisyys lopu. On hyvin leppoisaa harjotella kieltä heidän kanssaan. En tosin ole jännittänyt yrittää puhua myös työkavereilleni, vaikka se onkin hyvin haastavaa. Sanoja sinne ja tänne - onneksi olen koittanut pitää huumorin mukana, ja keskustelut ovatkin hyvin hullunkurisia :) Olen kuitenkin tähän asti saanut selitettyä asiani ja tullut ymmärretyksi. Ja se on pääasia.

Seuraava työpäivä koittaakin vasta ensi tiistaina. Ensiviikolla tulen osallistumaan myös muille tunneille. Mielestäni onkin mukavaa, että saan vaihtelua päiviini ja tällä tavoin myös uusia kokemuksia muilta aihealueilta. 

Aurinkoa ja iloa teidän kaikkien pääsiäiseen! 

<3 Petra


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti